Warsztaty kulinarno – edukacyjne

Warsztaty kulinarno – edukacyjne

W dniu 22.05.2019 roku w Domu Dziennego Pobytu w Nowym Tomyślu odbyły się warsztaty kulinarno – edukacyjne w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej ( Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym) adresowane do osób otrzymujących pomoc w formie żywności.

Tematyką zajęć było : Jak najmniej wydawać na żywność? Chodziło oczywiście o to, aby jak mądrze oszczędzać na jedzeniu.

Prelegent podał kilka porad , z których warto skorzystać, np.:

  1. Ustalić miesięczny budżet na jedzenie ( jeśli mamy z tym problem warto zastosować metodę kopertową , tzn. odłożyć taka ilość pieniędzy, którą w ciągu tygodnia przeznaczymy na żywność)
  2. Planowanie posiłków
  3. Kupowanie owoców i warzyw sezonowych ( są najtańsze i najzdrowsze)
  4. Kupowanie jedzenia jak najmniej przetworzonego
  5. Gotowanie proste ( jednogarnkowe posiłki , nieskomplikowane , wykorzystywać to co mamy w domu)
  6. Robienie przetworów
  7. Uprawianie ziół ( nie tylko w ogródku , można w doniczkach)
  8. Kupowanie produktów spożywczych w promocjach itp.

Warto również wspomnieć, iż oszczędzać można także np. na energii elektrycznej  poprzez gotowanie jednorazowo większej ilości potraw oraz można zaoszczędzić wodę, myjąc naczynia w zmywarce lub nie pod bieżącą wodą. Słuchacze aktywnie dzielili się swoimi doświadczeniami. Na koniec spotkania każdy z uczestników otrzymał pojemnik do przechowywania żywności.

 

  • DSCN4480-min