W dniu 23 października 2024 roku w ramach środków towarzyszących w Programie Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową przeprowadzono warsztaty kulinarne z elementami edukacyjnymi. Warsztaty przeprowadzono w Domu Dziennego Pobytu. W warsztatach udział wzięło 27 osób. Celem warsztatów było przygotowanie dietetycznych posiłków z produktów pozyskanych z Wielkopolskiego Banku Żywności. Ogółem pozyskano 12.522,12 kg artykułów spożywczych, które przekazano 341 osobom. Podczas warsztatów przygotowano muffiny czekoladowe z dżemem truskawkowym, placuszki owsiane oraz omlet z serem i szynką. Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników otrzymał wybrany przez siebie upominek w postaci: pojemnika na żywność, obieraczki z nożykiem, silikonowej łopatki kulinarnej.
Oto jeden z przepisów na placuszki owsiane:
Produkty: 7 łyżek płatków owsianych, 1 banan, 1 opakowanie jogurtu/ serka homogenizowanego 150 g, olej do smażenia.
Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy na mąkę. Możemy również użyć gotowej mąki owsianej. Dojrzałego banana rozgniatamy za pomocą widelca i mieszamy razem z jogurtem/ serkiem i mąką owsianą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy na niedużym ogniu z dwóch stron po kilka minut aż placuszki nabiorą koloru. Można podawać z dżemem, jogurtem, owocami, orzechami, itp.