Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020

POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Tomyślu z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 290 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

16.276,94 ton żywności;

 paczek żywnościowych;

posiłków;

 

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 10 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej – 2 spotkania dla 10 uczestników
  • Kulinarnych – 2 spotkania dla 10 uczestników