W dniu 22.05.2019 roku w Domu Dziennego Pobytu w Nowym Tomyślu odbyły się warsztaty kulinarno – edukacyjne w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej ( Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym) adresowane do osób otrzymujących pomoc w formie żywności.
Tematyką zajęć było : Jak najmniej wydawać na żywność? Chodziło oczywiście o to, aby jak mądrze oszczędzać na jedzeniu.
Prelegent podał kilka porad , z których warto skorzystać, np.:
Warto również wspomnieć, iż oszczędzać można także np. na energii elektrycznej poprzez gotowanie jednorazowo większej ilości potraw oraz można zaoszczędzić wodę, myjąc naczynia w zmywarce lub nie pod bieżącą wodą. Słuchacze aktywnie dzielili się swoimi doświadczeniami. Na koniec spotkania każdy z uczestników otrzymał pojemnik do przechowywania żywności.